De Tour de France kwam in 1952 voor het eerst aan op de top van Alpe d'Huez, met als winnaar de legendarische Fausto Coppi.
Met een lengte van 13,8 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2% behoort de beklimming tot de categorie zeer moeilijk.
De meeste wielrenners zijn wel bekend met de 21 bochten die voeren naar de top van Alpe d'Huez. Wie vanuit Le Bourg-d'Oisans aan de voet van de beklimming arriveert krijgt gelijk een enorm steile muur voorgeschoteld.
Het begin van Alpe-d'Huez is het zwaarst (klik voor grotere afbeelding) |
ALPE-D'HUEZ (1850 m)
Start: Le Bourg-d'Oisans
Lengte: 13,8 km
Hoogteverschil: 1135 meter
Gem. stijgingspercentage: 8,2%
Max. stijgingspercentage: 14%
Categorie/moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK
Alpe d'Huez is vanaf meerdere kanten te beklimmen, onder meer vanaf de achterzijde via Villard-Reculas. De route komt halverwege echter uit op de 'echte' beklimming, die vanaf Bourg-d'Oisans begint.
Klik op de afbeelding hieronder voor een gedetailleerd profiel van de beklimming.
De klim naar de top van Alpe d'Huez is bijna 14 kilometer lang |
BEKLIMMING ALPE D'HUEZ
Tijdens de 13,8 kilometer lange beklimming wordt er hoogteverschil van liefst 1135 meter overbrugd.
De klim begint gelijk zeer pittig met stukken tot 12% naar de eerste bocht, ook wel bekend als bocht 21. Hierna volgen al vrij snel bochten 19, 18 en 17 waarbij het gemiddelde stijgingspercentage niet onder 10% komt.
Pas na 4 kilometer, bij het kerkje van het dorpje La Garde, is er een klein moment van herstel mogelijk, ook al blijft het stijgingspercentage nog steeds oplopen tot 8%.
Na 5,5 km volgt het dorpje Le Ribot op een hoogte van 1150 meter (Bourg d'Oisans ligt op 720 meter hoogte). Hier begint een nieuw zwaar stuk waarbij het stijgingspercentage tot kilometer 8 (Huez-en-Oisans) niet onder de 8% duikt met een gemiddelde van bijna 9%.
Het laatste stuk blijft zeer pittig en is een stuk meer onregelmatig dan de voorliggende kilometers, met uitschieters tot 11,5% na ongeveer 10 kilometer klimmen. Het laatste stuk bestaat uit de lange bochten naar de finish, met stukken van 8,5%. Hier is het tijdens de Tour de France doorgaans het drukst.
Hou er rekening mee dat het met name tijdens de zomer bloedheet kan zijn, waarbij er op sommige stukken nauwelijks schaduw is. Bovendien is Alpe d'Huez vrijwel altijd erg druk wat betreft verkeer, iets wat met name tijdens de zeer steile afdaling vanaf de top de nodigde alertheid vereist.
TOUR DE FRANCE
Iedereen kent wel de bekende televisiebeelden van Alpe d'Huez tijdens de Tour de France. Uiteraard is het nog mooier om zelf tussen het publiek te staan, iets wat wij al vijf keer mee hebben mogen maken.
De winnaars op Alpe d'Huez zijn vrijwel zonder uitzondering wielrenners van naam. Fausto Coppi was de eerste winnaar op een nog onverharde klim naar de top in 1952 (zie foto hierboven).
Niemand minder dan Joop Zoetemelk volgde Coppi op in 1976.
Bij de eerste 9 etappewinnaars staan liefst 6 Nederlanders. Behalve Zoetemelk wonnen ook Hennie Kuiper en Peter Winnen twee keer. De imposante erelijst wordt aangevuld met legendarische coureurs als Gianni Bugno ('90 en '91), Bernard Hinault ('86) en vooral niet te vergeten Marco Pantani. De Italiaan won in 1995 en 1997 en zette de snelste tijd ooit neer door de Alpe d'Huez te beklimmen in een recordtijd van 37:35.
In 2004 kwam zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong vlakbij de tijd van Pantani door in een klimtijdrit te finishen in 37:36, slechts één seconde meer dan Pantani, die daarvoor al wel een hele etappe had verreden. In 2011 zal de Tour de France wederom aankomen op Alpe d'Huez. Ook in 2018 is er een aankomst bergop tijdens de Tour de France.
FIETSVAKANTIE ALPE D'HUEZ
Er zijn een aantal reisorganisaties die fietsvakanties in de omgeving van Alpe d'Huez organiseren, waaronder Cycletours. De meest bekende georganiseerde fietsvakantie in Frankrijk rondom Alpe d'Huez is misschien wel 'Rond Alpe d'Huez' van Cycletours. De reis wordt al vele tientallen jaren georganiseerd en heeft als standplaats het hotel Au bon accueil, gelegen tussen Les Deux Alpes en Alpe d'Huez.
Het dagprogramma is al vele jaren vrijwel ongewijzigd, met onder meer een rondrit over de Col d'Ornon, een fietstocht naar de top van de Col du Glandon, een rondrit over de Col de Sarenne en als uitsmijter de volledige route van de befaamde toertocht de Marmotte, die over 173 km lengte voert langs de Glandon, Télégraphe, Galibier en aankomt op Alpe d'Huez. Voorheen omvatte deze reis, met code HMA, ook twee tijdritten, over Les Deux Alpes en Alpe d'Huez. Helaas lijken deze races tegen de klok inmiddels geschrapt. Wie deelneemt aan de reizen van Cycletours, kan kiezen voor eigen vervoer of busreis inclusief fietsenaanhanger.
TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
Wielerliefhebbers kunnen elk jaar hun hart ophalen tijdens de Marmotte, die traditiegetrouw bovenop Alpe d'Huez aankomt. De cyclosportieve tocht van 174 km vertrekt begin juli vanuit Le Bourg-d'Oisans en doet onderweg de Glandon/Croix de Fer, de Lautaret en de Galibier aan, alvorens te finishen op Alpe d'Huez.
Een ander jaarlijks terugkerend evenement is La Grimpée de l'Alpe, die in juli, een dag na de Marmotte, wordt georganiseerd. Hierbij is de start wederom vanuit Le Bourg-d'Oisans en voert de 'tocht' als tijdrit naar de top van Alpe d'Huez.