14.7.11

Beklimming Col du Tourmalet | 7,7% - 18,3 km



beklimming col du tourmaletDe Col du Tourmalet is de bekendste berg die wielrenners in de Pyreneeën kunnen beklimmen.

Met een lengte van 18,3 km en een stijgingspercentage van vrijwel continu 8% of hoger behoort de klim tot de absolute buitencategorie.


De Col du Tourmalet is voor de Pyreneeën wat de Alpe d'Huez voor de Alpen is.

De meest bekende beklimming is die vanaf de westkant. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7% en een lengte van ruim 18 kilometer behoort de Tourmalet tot de zwaarste beklimmingen die mogelijk zijn tijdens een fietsvakantie in Frankrijk.



COL DU TOURMALET (2115)

Vertrekplaats: Luz-St-Sauveur
Lengte klim: 18,3 km
Hoogteverschil: 1405 meter
Gemiddelde stijging: 7,7%
Maximale stijging: 10%
Moeilijkheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK

De moeilijkheid zit behalve in de lengte in het feit dat er nauwelijks herstelmogelijkheden zijn gezien de zeer constante stijging van vrijwel altijd 8% of hoger. Alleen het begin van de klim is relatief makkelijker met een aantal stukken van 7% in de eerste 10 kilometer. Daarna volgen enkel nog pittige stukken van 8%-10% tot het slot. Klik op de tabel hieronder voor een groter formaat.

col du tourmalet stijging
De Tourmalet blijft continu loodzwaar (klik voor groter profiel)
Het eerste wat opvalt is natuurlijk de hoogste van ruim 2000 meter, iets wat weinig voorkomt in de Pyreneeën en Franse Alpen, waar bekende cols zelden boven de 2 kilometergrens uitkomen.

HISTORIE
De Col du Tourmalet werd in 1910 voor het eerst beklommen in de Tour de France door de Fransman Octave Lapize. De extreme lengte is net als de hoogte vrij zeldzaam. Vergelijkbare cols zijn op één hand te tellen, en alleen de Alpencols de Galibier en de Izoard zijn van een zelfde lengte van bijna 20 km. Op de top van de Tourmalet staat een standbeeld van voormalig Tourdirecteur (tussen 1936 en 1987) Jacques Goddet, één van de eerste en meest bekende figuren in de Tourgeschiedenis.

BEKLIMMING TOURMALET
De Tourmalet kan vanaf twee kanten beklommen worden. De klim vanuit de oostkant, met start in Sainte-Marie de Campan is het minst moeilijk met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,35%, een afstand van 17,2 km een een te overbruggen hoogteverschil van 1265 meter. Vooral het eerste stuk is relatief makkelijk met stukken van 3-5% in de eerste vier kilometer.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

De bekendste kant om de Tourmalet te beklimmen is vanuit Luz-St Sauveur, wat eveneens de route is die vaak in de Tour de France (ook nog in 2011) wordt aangehouden. Overigens begint de klim naar Luz-Ardiden ook vanuit Luz-St Sauveur. Al snel na de start bereikt het stijgingspercentage 7% wat aanhoudt tot het dorpje Barèges na 8 kilometer klimmen. Vanaf dit moment loopt het percentage nog verder op met uitschieters tot ruim 10%. Het zwaarste stuk van de Tourmalet volgt al snel met een stuk van 4 kilometer aan gemiddeld 9,2%, waarbij de klim zeer constant is. De laatste kilometers zijn ook pittig, maar kent nog wel enkele stukjes van iets minder dan 8%.

De uitsmijter volgt weer aan het eind met een laatste kilometer van gemiddeld 10%. Wie ooit de Tourmalet heeft gereden weet dat vooral de laatste kilometers van de beklimming sterk op een maanlandschap lijken. Vaak spelen de wolken ook een grote rol en dient er gerekend te worden op laaghangende wolken of mist naar mate de top dichterbij komt (dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Tourmalet).

TOUR DE FRANCE
De Tourmalet is als dak van de Pyreneeën één van de meest beklommen cols tijdens de Tour, vaak als tussenklim in een etappe met aankomst op een nabijgelegen col. Inclusief de doorkomst in 2011 is de Tourmalet al 76 keer beklommen in de Tour. In 2010 werd de Tourmalet zelfs twee keer beklommen van zowel de oost- als westkant met één finish op de top. Legendarische coureurs als Gino Bartali, Rene Vietto, Jean Robic, Fausto Coppi, Eddy Merckx, Federico Bahamontes, Raymond Poulidor passeerden als eersten de top van de Tourmalet, die lang als eerste categorie werd gerangschikt. Pas vanaf 1980 geldt de Tourmalet als een buitencategorie col (HC).


FIETSVAKANTIE FRANKRIJK OVER DE TOURMALET
Verschillende gespecialiseerde reisorganisaties in fietsvakanties organiseren fietsvakanties waarin de Col du Tourmalet is opgenomen. Onder meer Cycletours heeft meerdere reizen die de Tourmalet passeren. Eén van deze reizen heeft als standplaats Argelès -Gazost, van waaruit dagelijks ritten worden georganiseerd over de Aubisque, Aspin en uiteraard de Col du Tourmalet.

col du tourmalet
TOURTOCHTEN EN CYCLOSPORTIEVEN TOURMALET
Er zijn voor zover bekend helaas geen jaarlijkse tourtochten over de Col du Tourmalet. Wel ging in 2010 de jaarlijkse Etape du Tour over de Tourmalet. De zogenaamde L'étape du Tour Mondovélo werd op 18 juli 2010 verreden met start in Pau en doorkomst op de Tourmalet over een totale afstand van 181 kilometer. Dit jaar wordt de Etape du Tour verreden over de Alpe d'Huez. Kijk voor meer info op www.letapedutour.com.

Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl