We kijken naar een aantal interessante boeken over fietsvakanties in Frankrijk, de Tour de France en fietstochten.
De meeste Nederlanders zijn bekend met Bol.com, dat flink wat fietsboeken in zijn assortiment heeft. Interessanter is wat ons betreft het enorme aanbod aan fietsboeken dat te koop is bij Amazon.co.uk. Het gaat dan weliswaar om Engelstalige boeken, die binnen enkele werkdagen tegen een zeer laag tarief in Nederland bezorgd worden.
Onderstaand maken we een selectie van favoriete boeken van de redactie van Fietsvakantiefrankrijk.nl, die wij dit jaar via Amazon bestelden.
FAVORIETE FIETSBOEKEN
Amazon heeft een ruim aanbod van boeken over met name de Tour de France en bekende wielrenners uit het verleden. Wij bestelden reeds vele boeken via Amazon, waarvan we hieronder enkele aan kunnen bevelen.
Slaying the Badger
Dit boek vertelt het fantastische verhaal van de Tour van 1986, die door veel kenners wordt omschreven als de spannendste Tour ooit. Centraal staan hoofdrolspeler Bernard Hinault en Greg Lemond. Hinault won in 1985 zijn vijfde Tour de France, die hij voor een belangrijk deel dankzij meesterknecht Greg Lemond kon binnenslepen.
Hinault belooft Lemond in 1985 dat hij het volgende jaar in dienst van Lemond zal rijden, maar lijkt zich daar in het geheel niet aan te houden in 1986.
Na vele lange en gewaagde ontsnappingen pakt Hinault al snel het geel, en voelt Lemond zich geflikt.
Uiteindelijk zal Lemond toch de boventoon voeren en als eerste Amerikaan de Tour de France winnen. Dit boek beschrijft de hele Tour, inclusief interviews met Lemond en Hinault, die hun visie geven op de gebeurtenissen.
Ook interessant is de invloed van zakenman Bernard Tapie, die met zijn La Vie Claire ploeg het peloton domineert en middels voor die tijd zeer hoge salarissen de wielerwereld op zijn kop zet. Slaying the Badger is een absolute aanrader wat ons betreft.
We were Young and Care Free: Laurent Fignon
Ook een prachtig boek is We Were Young and Care Free (zie foto linksbovenaan), een autobiografie van Laurent Fignon. De excentrieke Fransman Fignon is bij veel mensen vooral bekend vanwege zijn verloren in Tour in 1989, toen hij met slechts 8 seconden verschil verloor van Greg Lemond in de afsluitende tijdrit in Parijs. Wat niet veel mensen weten is dat Fignon één van de meest getalenteerde wielrenners ooit was. Uiteraard won hij de Tour al in 1983 en 1984, waarna een lange periode van blessures begon die hem flink terugwierpen. In 1989 stond Fignon er weer om op een zeer lullige manier te verliezen van Lemond.
Het boek is geschreven door Fignon zelf en geeft een prachtig beeld van het wielrennen zo'n twintig tot dertig jaar geleden. Interessant zijn de passages over ploegleider Cyrille Guimard met wie Fignon zelf een nieuwe ploeg opstartte met als doel er zelf flink geld aan over te houden. Wie de erelijst van de vorig jaar helaas veel te vroeg overleden Fignon bekijkt ziet dat het hier om een zeer getalenteerde coureur gaat, die helaas niet het maximale uit zijn mogelijkheden kon halen door vele blessures.
Ook erg interessant zijn de passages over dopinggebruik in het peloton en de opkomst van EPO begin jaren negentig. Fignon merkte dat hij ineens niet meer meekon doordat andere renners een nieuw dopingmiddel gebruikten, maar weigerde zelf aan het einde van zijn carriere naar de verboden middelen te grijpen. Ook dit boek is een van onze favorieten.
Rough Ride door Paul Kimmage
In dit boek beschrijft ex-renner Paul Kimmage zijn ervaringen van de korte tijd dat hij in het profpeloton rondreed. De Ierse renner is tegenwoordig journalist en vooral bekend vanwege zijn aanvaringen met Lance Armstrong, over wie Kimmage enkele zeer kritische, dopinggerelateerde, artikelen schreef. In zijn boek beschrijft Kimmage op een fantastische manier het zware leven van een wielerprof, en dan met name eentje die tegen een zeer geringe vergoeding zwaar knechtenwerk moet leveren.
Het verhaal begint op het moment dat Kimmage als broekie naar Frankrijk vertrekt om daar zijn droom om wielerprof te worden te kunnen verwezelijken. Via een flinke omweg bemachtigt hij uiteindelijk een contract bij de kleine Franse ploeg RMO. Uiteraard is er veel aandacht voor Stephen Roche, die in 1987 als eerste en enige Ier de Tour de France won. Kimmage reed een aantal maal de Tour de France, en weet deze ervaring op een zeer boeiende manier te beschrijven. Uiteraard is er zeer veel aandacht voor dopinggebruik in het peloton. Wie aan dit boek begint, wil het gelijk uitlezen.
The Tour is won on the Alpe: Alpe d'Huez
Ook dit is een prachtig boek over de geschiedenis en vele bekende winnaars op Alpe d'Huez. Auteur Jean-Paul Vespini beschrijft op een boeiende manier hoe Alpe d'Huez voor het eerst diende als aankomst bergop in de Tour de France van 1952.
Deze door de legendarische Italiaan Fausto Coppi gewonnen rit ging destijds nog over een onverharde weg, waarbij er nauwelijks toeschouwers langs de weg stonden.
Het organiseren van de allereerste Tour-aankomst bergop was niet eenvoudig en kon plaatsvinden door volharding van enkele grote wielerfans (in dit geval de eigenaar van een hotel bovenop de berg).
Alle voorbij winnaars op Alpe d'Huez komen voorbij en er is veel aandacht voor statistieken, waaronder natuurlijk de snelste beklimmingen, nog altijd aangevoerd door Marco Pantani. Ook dit boek is een absolute aanrader.
Tour de France Travel Guide door Graham Watson
Ook zeer de moeite waard is Tour de France Travel Guide van de bekende wielerfotograaf Graham Watson. Dit boek biedt vooral zeer veel informatie voor Tourfanaten die tips en informatie zoeken voor het zelf volgen van de Tour.
Watson is één van de bekendste fotografen in het peloton en beschrijft in zijn boek hoe hij eerst zelf op de fiets de Tour volgde om uiteindelijk op de motor in het peloton mee te kunnen rijden. Behalve zeer veel prachtige foto's biedt het boek met name veel praktische tips met de favorieten hotels en restaurants voor zeer veel aankomst- en startplaatsen van de Tour uit het verleden.
Ook is er ruimschoots aandacht voor het leven in Frankrijk, de gebruiken, de do's and don't s en geeft Watson concrete tips om de Tour optimaal te volgen en de renners zo goed mogelijk te kunnen fotograferen. Al met al is dit een uitstekend boek die zowel de Tour de France als Frankrijk liefhebbers erg veel leesplezier biedt.
The man who cycled the world
Tot slot nog dit prachtige boek, geschreven door de man die de hele wereld in zijn eentje rondfietste in ruim 194 dagen, goed voor een opname in het Guinness Book of Records. Mark Beaumont beschrijft zijn gewaagde avontuur, waarbij hij elke dag liefst 160 kilometer aflegt en de grootste moeite moet doen voor het vinden van eten, een slaapplek en middelen om zijn fiets onderweg te kunnen repareren. Het avontuur startte in 2008 in Parijs, waar minder dan 195 dagen later ook de finish was. Ook dit is een schitterend boek dat absoluut een aanrader is.
Behalve de bovengenoemde favorieten van ons biedt Amazon nog veel meer Tour de France boeken, reisgidsen en boeken speciaal voor fietsvakanties. Bekijk zelf het uitgebreide assortiment via de website van Amazon, of bekijk de widgets aan de rechtzijde van deze website. Binnenkort besteden we aandacht aan boeken speciaal voor fietsvakanties in Frankrijk. Middels onderstaande widget komt u direct in de webshop van Amazon bij het desbetreffende boek.