9.4.12

Tom Boonen heeft nu ook record Paris-Roubaix



Nadat Tom Boonen vorige week al het recordaantal zeges in de Ronde van Vlaanderen wist te evenaren, is hij nu ook gedeeld recordhouder qua aantal zeges in Parijs Roubaix.

De enige echte 'Monsieur Paris-Roubaix' blijft echter Roger de Vlaeminck, die ongekend succesvol was in de 'Hel van het Noorden'.
Vorige week zondag was Tom Boonen de vijfde renner ooit die de Ronde van Vlaanderen drie keer op zijn naam wist te schrijven. Daarmee is hij gedeeld recordhouder.

Behalve Boonen wisten ook Johan Museeuw, Eric Leman, Achiel Buysse en de Italiaan Fiorenzo Magni de Ronde van Vlaanderen drie keer te winnen. Boonen krijgt de komende jaren een kans om alleen recordhouder te worden.

Nog mooier is het palmeras van de Ronde op basis van winnaars die ook wereldkampioen waren: Bobet (1965), Van Looy (1962), Merckx (1975) en Boonen (2006).

RECORD PARIJS ROUBAIX
Zondag werd eveneens het tientallen jaren oude record voor Parijs Roubaix geëvenaard door Tom Boonen, die met zijn indrukwekkende overwinning het record van zijn legendarische landgenoot Roger de Vlaeminck heeft geëvenaard met 4 overwinningen in de mooiste en zwaarste klassieker van het jaar.

Boonen soleerde ruim 50 kilometer om alleen aan te komen op de piste in Roubaix, goed voor zijn vierde zege in de monsterwedstrijd van 257,5 kilometer over de Franse kasseien. Het was alweer de 110de uitvoering van de prachtige noordfranse klassieker.

Tom Boonen op weg naar zijn vierde overwinning in Parijs Roubaix in 2012
Eerder won Boonen Parijs Roubaix al in 2005, 2007 en 2009. Met de overwinning in 2012 is hij nu samen met 'Monsieur Paris Roubaix' Roger de Vlaeminck (winnaar 1972, 1974, 1975 en 1977).

Ondanks de grootse overwinningen van Boonen, zeker in 2012, zullen de kenners De Vlaeminck vooralsnog als echte 'Mr. Paris-Roubaix' blijven beschouwen. De Belg, die in augustus 1947 werd geboren, was nog geen 30 toen hij zijn vierde overwinning pakte. Ook greep hij vaak net naast de overwinning met een flink aantal tweede plaatsen.

De voormalig cyclocrosser De Vlaeminck, die in 1975 wereldkampioen werd in het veld, stond vooral bekend om zijn horizontale houding op de fiets (zie foto hieronder) die kenmerkend was en ongetwijfeld veel voordeel opleverde bij het fietsen tegen de wind in.

In die tijd gingen wielrenners veel minder lang mee, en reden ze bovendien vrijwel alle wedstrijden, waardoor er veel eerder sprake was van slijtage. De Vlaeminck reed wel door tot 1984 en wist in al die jaren nooit meer een vijfde Parijs Roubaix te winnen. Wel eindige hij nog een aantal keren dicht, met tweede plaatsen in Parijs-Roubaix in 1970 1978, 1979 en 1981. In 1976 werd hij nog derde.

Wel schreef hij onder meer 3 keer Milaan-San Remo op zijn naam ('73, '78 en '79), één keer de Ronde van Vlaanderen ('77) en twee keer de Ronde van Lombardije ('74 en '78). Ook won De Vlaeminck één keer Luik-Bastenaken-Luik (1970).

Daar komt bij dat De Vlaeminck moest opboksen tegen niemand minder dan Eddy Merckx en nog veel meer specialisten. Boonen is nu ook een klasse apart, maar heeft met uitzondering van Cancellara eigenlijk geen echte tegenstanders.

De Vlaeminck was 35 jaar alleen recordhouder, nog voor een groot aantal 3-voudig winnaars waaronder bekende namen als Eddy Merckx, Rik van Looy, Francesco Moser en Johan Museeuw.

Roger de Vlaeminck op weg naar zijn laatste zege in Parijs Roubaix in 1977
Ook zijn er een aantal bekende specialisten die Parijs Roubaix de laatste jaren twee keer wonnen, waaronder Franco Ballerini, Gilbert Duclos-Lasalle en Fabian Cancellara.

De laatstgenoemde Zwitser kon in 2012 niet deelnemen na een sleutelbeenbreuk in de Ronde van Vlaanderen. Voor Boonen was Cancellara de enige serieuze concurrent voor de eindzege, die de Belg nu met groot overmacht kon pakken.

De komende jaren zal de strijd waarschijnlijk voor een belangrijk deel wederom plaatsvinden tussen Cancellara en Boonen. Mocht Boonen nog een keer winnen dan wordt hij absoluut recordhouder, en is de kans groot dat hij nog vele tientallen en misschien zelfs honderden jaren in de recordboeken zal blijven staan.

Gezien zijn leeftijd van 31 moet Boonen hierin kunnen slagen. De oudste winnaar was Duclos-Lasalle, een Franse laatbloeier die in 1993 op 38 jarige leeftijd voor het tweede opeenvolgende jaar Parijs Roubaix wist te winnen.

Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl