30.6.17

De mooiste en zwaarste cols van de Tour de France 2017 (1)



Beklimming col de la biche
De Col de La Biche (buitencategorie) is een nieuwkomer in 2017
De Tour de France van 2017 zal een flink aantal nieuwe en vooral ook zeer steile cols aandoen.

Wij maken een overzicht van de zwaarste, mooiste en nieuwe beklimmingen van de Tour van dit jaar.

In deel één bekijken we de uitschieters in etappe 1 t/m 12. In deel 2 zullen de beklimmingen van etappe 13 t/m 18 volgen (met daarin de Alpencols).

De Tour van dit jaar wordt gekenmerkt door relatief weinig aankomsten bergop. Ook is het aantal bekende buitencategorie cols een stuk minder dan in de voorgaande edities.


Wel zal de Tour de France in 2017 een groot aantal zeer pittige, soms nieuwe, beklimmingen aandoen. Wij zetten de belangrijkste bergetappes op een rijtje met een overzicht van de zwaarste beklimmingen.

ETAPPE 5: LA PLANCHE-DES-BELLES-FILLES
De vijfde etappe van de Tour de France 2017 kent het eerste 'hoogtepunt' met de finish op de bekende Vogezencol La Planche-des-Belles-Filles (1e categorie). De afstand is kort met slechts 5,9 kilometer, maar het wel een zware klim met gemiddeld 8,5% en een maximum onderweg van 20%. Dat stukje van 20% is wel 270 meter lang en zal voor grote verschillen zorgen.

De beklimming werd in 2012 voor het eerst opgenomen in de Tour met Chris Froome als eerste etappewinnaar op La Planche-des-Belles-Filles. In 2014 was Nibali de etappewinnaar op deze spectaculaire col. Zowel Froome als Nibali zouden de Tour de France dat jaar ook winnen! Overigens werd Thibaut Pinot, die op slechts 25 kilometer van de beklimming woont, in 2014 tweede in die rit.

ETAPPE 8: STATION DES ROUSSES
De achtste etappe van de Tour de France van 2017 (187 kilometer) voert van Dole naar Station des Rousses en voert de hele dag door de Jura, wat nog nooit eerder gebeurde in de geschiedenis van de Tour. Deze heuvelachtige rit kent vlak voor de finish één pittige beklimming.

De beklimming van Les Rousses (klik voor grotere afbeelding)
Op minder dan 20 kilometer van de aankomst begint de beklimming van Station des Rousses (2e categorie). Deze beklimming is met 13 kilometer vrij lang maar toch goed te doen door het gemiddelde stijgingspercentage van minder dan 6%. Onderweg zitten wel enkele lastige stukken (de drie rode zones in het profiel hierboven) waar het gemiddelde stijgingspercentage hoger dan 8,5% ligt.

ETAPPE 9: COL DE LA BICHE, GRAND-COLOMBIER EN MONT DU CHAT
De negende etappe van de Tour de France van 2017 is gelijk een absolute kraker met drie cols van buitencategorie, waaronder de slotklim naar de befaamde Mont du Chat (17 km - 7,4%). Het bizarre van deze etappe is dat het om drie cols gaat met een extreem hoog gemiddeld stijgingspercentage, dat absoluut voor problemen gaat zorgen bij veel coureurs. Eén daarvan werd nog nooit beklommen tijdens de Tour.

Voordat het peloton zijn tanden stuk zal bijten op de Mont du Chat moeten eerst nog twee andere cols van buitencategorie worden beklommen.

Allereerst is dat na 51,5 kilometer de minder bekende, maar zeer mooie Col de la Biche (buitencategorie). Deze beklimming, die pas voor het eerst opgenomen is in de Tour de France, heeft een lengte van 10,5 kilometer met een gemiddelde stijging van liefst 9,1% en een maximum van 14%. In totaal wordt bijna 1000 meter hoogteverschil overbrugd.

Beklimming Col de La Biche
De zware Col de la Biche zit in de Tour van 2017 (klik voor groter)
Na de Col de la Biche volgt al heel snel de befaamde Col du Grand-Colombier (buitencategorie), bij ons ingedeeld als 'extreem zwaar' met een gemiddelde stijging van 7,8% over bijna 16 kilometer. De Tour zal slechts een stukje van de Colombier rijden, in totaal 8,5 kilometer aan gemiddeld 9,9%. Door dat hoge gemiddelde heeft de Tour de France organisatie de Grand-Colombier als buitencategorie ingedeeld, ondanks de lengte van minder dan 10 kilometer.

De laatste beklimming van etappe 9 over de Mont du Chat is het zwaarst. Na de Mont du Chat volgt nog wel een afdaling naar de finish in Chambery. De Mont du Chat (buitencategorie) kan vanaf verschillende kanten worden beklommen. De Tour de France van 2017 gaat over de westkant, met vertrek vanuit Yonne op 238 meter hoogte. In totaal wordt een hoogteverschil van 1266 meter overbrugd tijdens de beklimming van in totaal 17 kilometer.

Beklimming Mont du Chat westkant
De Mont du Chat gaat tijdens de 9e etappe van de Tour de France in 2017 voor spektakel zorgen (klik voor grotere afbeelding)
Met vooral een loodzwaar slotstuk belooft de Mont du Chat de eerste echte kraker in de Tour de France van 2017 te worden. Reken maar dat hier grote verschillen worden gemaakt met in totaal 7 kilometer aan continu 10,5% tot 12% stijging met een uitschieter van 14%.

De Mont du Chat werd slechts één keer eerder beklommen tijdens de Tour. Dat was ruim 40 jaar geleden met de legendarische Eddy Merckx als uiteindelijke etappewinner. Die beklimming ging wel over de zwaardere kant van de Mont du Chat met vertrek vanuit Le Bourget-du-Lac (13,5 km - 9,4%)

ETAPPE 12: COL DES ARES, MENTÉ, PORT DE BALES EN PEYRAGUDES 
De twaalfde etappe van de Tour de France van 2017 voert over een lengte van 214 kilometer door de Pyreneeën waarbij die vier laatste cols er echt toe doen.

Allereerst is er de makkelijke beklimming van de Col des Ares (derde categorie) die als opwarmer dient voor de navolgende beklimmingen. De Col des Ares is 8,4 kilometer lang met gemiddeld 3,9% en een maximum van 11%. Bekijk hier het gedetailleerde profiel van de Col des Ares.

De volgende beklimming is na 123 kilometer die van de Col de Menté (eerste categorie), een berg met Tourhistorie: In 1971 ging Luis Ocana, drager van de gele trui, onderuit in de afdaling en moest opgeven. Niemand minder dan Eddy Merckx domineerde op dat moment het wielrennen. De Col de Menté wordt beklommen vanuit Pont de L'Oule en heeft een lengte van 10,9 km aan gemiddeld 6,6%.

Vervolgens volgt na 165 kilometer de zwaarste hindernis van de dag als de renners de Port de Balès (buitencategorie) voor hun kiezen krijgen. De Tour de France zal de noordkant van de klim oprijden, met een totale lengte van liefst 18,9 kilometer aan gemiddeld 6,3% en een maximum van ruim 11%.

Ook de beklimming van de Port de Bàles is erg zwaar (klik voor groter)
Vooral de laatste kilometer van de Port de Bãles zijn loodzwaar met de steilste stukken in de laatste vijf kilometer.

De slotklim van etappe 12 is een echte kuitenbijter met een maximaal stijgingspercentage van 16% voor de Montée de Peyragudes (2e categorie). Met afstand van slechts 2,4 kilometer aan gemiddeld 8,4% zal het afzien worden voor het peloton als de klassementstoppers de Peyragudes opsprinten. Bekijk hier het profiel en de uitgebreide informatie over deze beklimming.

Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl