4.7.17

Beklimming Mur de Péguère | 7,7% - 9,6 km



beklimming Mur de Péguère
Het profiel van de Mur de Péguère (klik voor groter)
De Mur de Péguère in de Pyreneeën is een relatief onbekende beklimming met een aantal zeer steile stukken. Vooral de laatste drie kilometers zijn extreem zwaar met een maximale stijging van 18%.

De Tour de France organisatie rangschikt deze col als eerste categorie met een gemiddelde stijging van 7,7% over bijna 10 kilometer.

Tijdens de Tour van 2017 zal de pittige Mur de Péguère als laatste beklimming dienst doen tijdens de 13e etappe van Saint-Girons naar Foix.


Na de beklimming volgt nog een afdaling naar de finish. Het bijzondere is dat deze etappe slechts 100 kilometer lang is. Voor de Mur de Péguère liggen eerst nog de Col de Latrape (eerste categorie) en Col d'Agnes (eerste categorie).

Beklimming Mur de Péguère
De Mur de Péguère kent enkele zeer steile stukken
De renners zullen tijdens de Tour de zuidkant van de Mur de Péguère beklimmen. Eén ding is zeker, het wordt spectaculair, wij weten dat sommige toerfietsers hier een voet aan de grond moeten zetten vanwege de extreem steile stukken met een maximum van liefst 18 procent.

MUR DE PÉGUÈRE (1375 m)
Start: Massat
Lengte: 9,6 km
Hoogteverschil: 744 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,7%
Max. stijgingspercentage: 18%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK (Cat. 1)

De Mur de Péguère heet dan ook niet voor niets zo, met een laatste 3,6 kilometer van de beklimming aan continu 11 tot 13% stijging gemiddeld.

Mur de Péguère beklimming
Het slotstuk van de Mur de Péguère is extreem zwaar (klik voor groter)
Pas in 2012 werd de De Mur de Péguère voor het eerst opgenomen in het parcours van de Tour de France met de Fransman Sandy Casar als eerste coureur op de top. Wel had de organisatie de Mur de Péguère al eerder in 1973 opgenomen in het etappeschema. Echter werd deze weer geschrapt op aandringen van de Spaanse wielrenner Luis Ocana, die wees op de extreem gevaarlijke afdaling destijds.

De beklimming van de zuidkant van de Mur de Péguère start makkelijk met zes kilometer aan gemiddeld ongeveer 6% tot aan de Col des Caougnous op 947 meter hoogte.

Vanaf daar wordt het extreem zwaar met ruim vierhonder meter hoogteverschil over ongeveer 3,5 km. Vooral kilometer zes is loodzwaar met 13% gemiddeld en de uitschieter van liefst 18% als maximale stijging.

De Mur de Péguère op de kaart van Frankrijk (klik voor detailkaart)
Het gemiddelde van de slotkilometers is zodoende 12%, wat ongekend is voor de Tour de France. Zelfs de Mont du Chat haalt zo'n gemiddelde niet, alhoewel deze zwaarste klim van Frankrijk wel een stuk langer is wat betreft stijgingspercentage van 10% of meer.


Juist door het extreme laatste stuk is de Mur de Péguère ingeschaald als col van eerste categorie. Wij zetten deze in ons lijstje onder de moeilijkheidsgraad 'zeer moeilijk'.

De Mur de Péguère ligt vlakbij een aantal andere mooie Pyreneeëncols (klik op het bovenstaande kaartje voor de exacte locatie op de plattegrond met alle cols).

Zo liggen onder meer de Col de Latrape en de Col d'Agnes (die allebei in dezelfde Tour etappe in 2017 worden beklommen) erg dichtbij. Iets verder naar het oosten ligt de extreem zware Port de Pailhères.

De onderstaande video laat een stukje van de Mur de Péguère zien van de Tour de France van 2012. Hier zie je één van de steilste stukjes waar de renners bijna stil staan!



Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl